Bahçelerden Masalarımıza Uzanan Fındığın Serüveni!
Kalp damar sağlığından cilt sağlığına kadar vücudumuz için çok değerli yağlar ve vitaminler içeren fındığın sofralarımıza nasıl geldiğini merak ediyor musunuz? Hala okuyorsanız tabii ki merak ediyorsunuz.. Sizi şöyle alalım ve anlatmaya başlayalım.
Ilıman ve nemli bölgelerde yetişen fındık, çalı formundadır. Fındığın türüne ve coğrafi koşullara göre boyu 20 metreye kadar uzayabilir. Fındığın dünya üzerinde bilinen 15 farklı türü vardır. Fındığın dişi ve erkek çiçekleri farklı ağaçlarda bulunur. Aynı gövde içerisinde hem erkek hem de dişi çiçekleri yoktur. Genellikle yapraklardan önce açan çiçekleri, tırtılı andırır. Çanak yaprağı olgunlaşan dişi çiçekler, fındığın meyvesini oluşturur. Fındık toplamak için onun öncesinde bahçenin bakımı ve temizliği yapılmalıdır. Toplama zamanı gelmeden zararlı otlardan arındırmak için kullanılan bir motor çeşidi vardır. Bunun adına tam olarak motorlu tırpan deniyor. Bununla bahçeyi kolayca temizleyebilirsiniz. Ayrıca mutlaka böceklere karşı korumak için böcek ilaçlama yapmalısınız. Yoksa çoğu fındığınızı kaybedebilirsiniz. Bu işlemi kendiniz yapabileceğiniz gibi Sct böcek ilaçlama firması gibi işini bilen ilaçlama firmalarına yaptırabilirsiniz.
Olgunlaşan fındıklar için hasat zamanı temmuz ve ağustos ayları arasındadır. Deniz seviyesine göre hasat zamanın belirlendiği bu takvime göre, erken hasadın ve zararlarının önüne geçilmesi hedeflenir. Fındık yeterli olgunluğa ulaştığında dalından kolayca koparak düşmeye başlar. Bu hasat için uygun zamanın geldiğini gösterir. Fındığı saran yapraklar uçlarından itibaren, yeşilden kahverengiye doğru dönmeye başlar. Olgunlaşmış fındık yapraktan kolayca ayrılır. Fındığın toplanması için mutlaka dökülmeye başlanması beklenmelidir. Hasat zamanından önce toplanan fındıkların protein ve yağ gibi besin değerleri düşer. Nem oranı fındığın saklanma koşulları açısından büyük öneme sahiptir. Erken dönemde, hasat zamanından önce toplanan fındıkların nem oranının çok yüksek olması, hem kurutma hem de saklama sürecinde olumsuzluklara neden olur. Yani bu fındık toplama işi baya ciddi bir iş..
Yaz aylarındaki yüksek sıcaklıkların etkisiyle, toplama işlemi sabah erken saatlerde başlar, gün batımına kadar devam eder. Toplarken hem güneşten korunmak hem böcek ve daha zararlı olabilecek hayvanlardan korunmak için buna göre giyinmemiz de fayda var. Malum orası böceklerin yaşam alanı her an her yerden çıkabilirler. Sıkı bir pantolon ve t-shirt size yardımcı olabilir ve tabii unutmadan şapkanızı da takarsınız.. Öğle saatleri ihtiyacınız olacaktır.
Fındık hasadı, olgunlaşan fındıkların bir kısmını daldan, bir kısmı da ağacın dibine düşenlerin toplanmasıyla yapılır. Ağacın dibine düşenlerin çürümemesi için kısa sürede toplanması gerekir. Fındık ağacının dalları oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Kırılmadan kolayca çekilip esnetilebilir. Fındıkların nasıl toplanacağı tamamen kişilere kalmıştır. Herkesin farklı bir yöntemi vardır. Kimi yere hasır örtü yayarak ağacı silkeler ve yere düşmesini sağlar. Kimi dalı eğerek çuval veya kovasında toplar..
Bu şekilde toplanıp kurutulduktan sonra fındık patoz makinalarında kabuklarından ayrılır. Hasat edilen yerlerden ülkenin her bir yanına gelen bu fındıklar İstanbul’da da bir çok yiyeceğin içerisinde büyük paya sahiptir. Hem sade tüketip enerji aldığımız hem de o çok severek ekmeklerimize sürdüğümüz çikolataların içerisinde yer alan fındık işte tüm bu emek ve zahmetlerin ardından masalarımızda ki vazgeçilmez yerini alır. Bol bol fındık tüketin enerji her zaman sizinle olsun..